Fra Glavendruplunden til Jættestuen ved Skamby

Nordfyn til fods 4

Fra Glavendruplunden til jættestuen ved Skamby

Fotografierne er fra den 31. marts 2016.
De 2 indledende billeder er fra før etableringen af Glavendruplunden.
 
Turen kunne med stor fordel være foretaget med bil eller cykel mellem de enkelte lokaliteter.

Vi begynder med de 2 gamle illustrationer af skibssætningen og runestenen. 
Glavendrupstenen var i 1806 blevet reddet af Vedel Simonsen i den daværende grusgrav.
I 1864 blev Glavendrupstenen med Danmarks længste runeindskrift placeret som den vestlige afslutning på den reetablerede skibssætning. De omtalte seværdigheder stammer fra vikingetiden.
Umiddelbart øst for skibssætningen ligger 2 bronzealderhøje, Flinthøj og Rævehøje. Flere fund tyder på, at stedet har været brugt som kultplads igennem rigtig mange år.

Foreningen Glavendrupstenen blev stiftet i 1906, og den etablerede Glavendruplunden, hvor der sidenhen er placeret flere andre mindesten.

Vi fortsætter ad Torupvej mod Skamby og møder ved vejens højre síde lidt inde på en mark den imponerende Torshøj. Kigger vi tilbage på venstre side, ser vi Glavendruplunden bag markerne. 

Vi fortsætter, til vi på højre side har den tidligere Skamby Skole, senere Skamby Friskole og nu lokalt multihus. 

Ved Bredgade går vi til højre og ser snart den meget interessante og velholdte Skamby Kirke med "troldefodaftrykket" nederst i murværket mod nord. Hvis vi er heldige at blive lukket ind i kirken,  påkalder  især triumfbuekrucifikset sig opmærksomhed som en smuk og enkel altertavle. Krucifakset er fra den berømte billedskærermester Claus Bergs værksted i Odense og er fra omkring 1520.

Vi følger Bredgade og går derefter ind op Brøndstrupvej og finder hurtigt nr. 57, hvor vi går gennen en låge og følger en afmærket sti, indtil vi når frem til dagens slutmål: Jættestuen.
De findes større, men jættestuen ganske tæt ved Skamby er absolut et besøg værd.

Her rakte kræfterne ikke længere, men man kunne have fortsat nordpå ad Bredgade til den tidligere jernbanestation og til gæstgivergården, der ligesom brugsen også er fortid i lokalhistorien.

God fornøjelse med billedshowet, der måske inspirerer til en tur i det fri.